måndag 12 maj 2008

En cynisk världsordning

Sydsvenskan skriver i sin ledare idag om att det burmesiska folket går under och får lida på grund av en cynisk världsordning som inte kan ingripa (i den svåra situation som just nu råder i landet) enligt den av FN antagna folkrättsliga principen ”skyldighet att skydda”.

Allt detta på grund av sådana länder som t.ex. Kina.

Man förundras över att ett uttalat kommunistiskt land som Kina skall vara det land som är det största hindret för att störta en sådan militärjunta som den som finns i Burma och att rädda människoliv i detta land.

Vad är det som gör att ett kommunistland ställer sig som försvarare till sådana tyranner som denna högerjunta utgörs av?

Mina misstankar är att det handlar om ekonomi.

Visst verkar situationen vara hopplös och inte ser jag någon förhoppning på att juntan skall ändra sig och bli mer human.

På något sätt så önskar man att världssamfundet skulle strunta i de hinder som juntan utgör och helt enkelt sätta in all sin kraft på att föra in hjälp till det Burmesiska folket.

Om detta skall kunna ske så måste det så klart finnas med ett militärt beskydd för de olika hjälporganisationer som står i startgroparna för att komma in med hjälpen till detta katastrofområde.

Skulle detta ske så tror jag även att juntan kommer att förlora sin makt och bli tvungna att abdikera.

I det långa loppet så tror jag att detta skulle vara det bästa för det Burmesiska folket, men att det skulle ske med den rådande världsordningen idag är helt enkelt inte troligt, tyvärr.

När man sedan tänker på att en så stor andel av länderna i FN är diktatoriska så ser det än mer omöjligt ut.

/André

Inga kommentarer: